Nyheter

Kul tur med Pernille

Tull og tøys i kultursfæren

 Når Pernille Sørensen inntar Ålesund og Parken kulturhus med forestillinga, «Kultur», er det med en lovnad om at alle skal le – enten man liker harpespill eller fuzzgitar.

 

Skrevet av Arne Vatn

 - Publikum kan forvente seg vitsing med de klassiske tingene man forbinder med kultur, samt fenomener fra popkulturen. Alt fra film, opera, klassisk musikk til blogging. Om du enten leser Knausgård eller bloggen til Sophie Elise, så skal man trives med denne forestillingen uansett. Det skal være en vits for alle, forteller Pernille Sørensen.

 «Kultur» er Pernille Sørensens andre soloshow og har høstet strålende kritikker fra blant andre VG og Dagsavisen. Sørensen forteller at forestillingen har sitt utspring i et museumsbesøk hvor en urimelig streng vakt og en bulkete blikkboks spilte hovedrollen.

- Den museumsvakta, ja… Han gikk hakk i hæl og fulgte oss med argusøyne. Han var fanatisk opptatt at vi ikke skulle røre en bulkete blikkboks som var plassert i en glassmonter. Jeg er ikke så sikker på om verdien av den blikkboksen hadde blitt noe særlig mindre dersom vi skulle være så uheldig å streife borti. Den var jo så bulkete fra før!

Sørensen forteller at opplevelsen på museet fikk henne til å sette spørsmålstegn ved hvorfor noe blir sett på som lavkultur, mens noe annet blir stemplet som høykultur. Hvem har bestemt at man er smartere og har en bedre smak dersom man liker jazz, enn hvis man liker Kygo?

- Noen mener at metall er den flotteste formen for musikk, mens andre mener at det er ukulelespill eller munnharpe. Men det er jo ingen som har rett! Det handler bare om ulike meninger og ulik smak. Hva er det folk ser på som kultur og hvorfor? Det var det spørsmålet som ble utgangspunktet for forestillingen, forklarer hun.

–    Jeg har ikke sett så mange satanrockere ennå!

Før premieren hadde Pernille en forventing om at forestillingens publikum skulle være en homogen gruppe som lignet henne selv i interesser og alder. Slik har det derimot ikke blitt.

- Før vi startet tenkte jeg at forestillingen passer for folk som har samme hode som meg, men jeg har merket at publikum ofte er veldig spredt i alder og kjønn. Jeg prater ofte med folk på første rad, og der har det vært alt fra gutter på 16 som er med foreldrene sine til damer på over 80. Veldig bredt spekter. Mye bredere enn det jeg trodde. Det gjør at hver forestilling får sin helt egen rytme – noe som er veldig gøy!

Selv om publikum så langt har vært variert, er det ifølge Pernille fremdeles én gruppe som glimrer med sitt fravær.

- Jeg har ikke sett så mange satanrockere i salen ennå! Men jeg mener hardnakket at denne forestillingen også skal være for dem dersom de tar turen. Det gjelder forøvrig også puritanske kirkekorister. Jeg skal klare å more de også, formaner Sørensen.

Trives i Ålesund

Pernille Sørensen har besøkt Ålesund ved en rekke anledninger de siste årene. Hun forteller at hun alltid gleder seg til å komme tilbake til jugendbyen. Ifølge Pernille, befinner Ålesund seg i toppsjiktet blant norske byer.  

- Ålesund er virkelig en av Norges vakreste byer! Jeg har vært der flere ganger på ulike turnéer, og det er alltid like hyggelig å komme tilbake. Folk har så lyst til å bli underholdt her, og gatene er så koselige å traske rundt i. I tillegg har man mulighet til å gå på topptur rett i bakhagen. Det er det ikke alle byer om kan tilby. Perfekt oppvarming før forestilling å få et godt gulp med frisk luft!

Ålesund er ett av i alt 23 steder Pernille Sørensen skal besøke i løpet av høsten. Hun forteller at hun nyter det å være turnerende komiker i Norge.

- Det som er bra med å være på turné er at du lever i en boble i en periode, det er ingen strømregninger som ligger på pulten på hotellrommet ditt når du kommer inn døra, ingen barn man skal rekke å hente før middag, så man kan fokusere fullt og helt på jobben uten å ha dårlig samvittighet.

Pernille forteller at utformingen av salen er med på å gi hver forestilling sitt eget særpreg. Men påstanden om at publikum ler av ulike ting forskjellige steder i landet, avfeier hun som en myte.

- Publikumet i Norge mener jeg er ganske likt over hele landet. Jeg tror ikke det spiller noen rolle hvor du bor. Enten så ler man av en vits, eller så gjør man det ikke. Ulike saler gir forskjellig rytme og takt til forestillingen. Noen saler er lange og smale hvor latteren ruller som en bølge oppover. Man må passe på at de på bakerste rad har fått med seg poenget før man går videre. Dette er med på å gjøre hver forestilling unik, forklarer hun.

Pernille Sørensen spiller «Kultur» i Parken kulturhus 01. og 02. november.

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp

Kontakt

Parken kulturhus
Parkgata 3B
6003 Ålesund
70 16 24 68