Parken kulturhus

Maridalen // Innrønt

Maridalen, Innrønt - Klikk for stort bilete

Den kritikerroste trioen Maridalen fremfører bestillingsverket "Innrønt"

Dato
31. august 2023
Tid
20:00 - 21:00
Stad
Foajeen

Kjøp billett

INNRØNT blir navnet på bestillingsverket som den kritikerroste trioen Maridalen skriver til Parken kulturhus’ 25-årsjubileum. Dette blir del to i en serie med bestillingsverk til kulturhuset som tematiserer årstidene og forholdet mellom natur og kultur. Første del, «Tempest Revisited», skrev Hedvig Mollestad i 2018 til kulturhusets 20-årsjubileum. Verket ble senere spilt inn på plate og gitt ut til strålende kritikker.

Mens Mollestad fikk i oppdrag å tematisere vinterstormene på Vestlandet, har vi nå gått i diametralt motsatt retning og bedt Maridalen skrive et verk for sommeren. Resultatet, INNRØNT, er et verk for trompet, saksofon og kontrabass i tillegg til strykere, og vil bli urfremført på årets aller siste sommerdag – 31. august. 

Tittelen INNRØNT kommer fra uttrykket «innrøn vind» - en mild fralandsvind som kan oppstå tidlig på morgenen i sommertiden, ifølge Kystkulturhistoriker Lars Longva fra Sykkylven. Han forteller at folk i fjordbygdene som var tidlig ute, kunne utnytte denne litt svake vinden når de skulle til Ålesund. Den innrøne vinden kommer når landet en klar sommernatt blir avkjølt, mens havet holder på varmen. Da går luftstrømmen til værs ute ved havet og vinden blåser ut fra land. Man må være tidlig ute for å få med seg dette fenomenet.  I overført betydning kan også tittelen INNRØNT bety «det som kommer innenfra». Tittelen kobler slik de meditative kvalitetene til både årstiden og stemningsbildene i Maridalens musikk.

- Sommeren er tiden for å kontemplere og la humla suse, og Maridalens musikk er perfekt lydspor til dette, sier kulturhusleder Hans Pareliussen, som ble umiddelbart grepet av den melodiøse teften og meditative roen i musikken deres. 

Som både trionavnet og platetitlene antyder, har Maridalen hele tiden jobbet stedsspesifikt med sine komposisjoner og innspillinger. Begge platene deres er spilt inn i Maridalen kirke, og selve landskapet, stemningen og omgivelsene har vært viktige for det musikalske uttrykket. Trioen er inspirert av folkemusikk og den svenske visejazztradisjonen, og omtales som kammerjazz. Musikken høres tilsynelatende enkel ut, men er nøye gjennomtenkt og gjennomkomponert. Innspillingene er luftige og lette, uttrykket sobert, vemodig og med en slags spørrende kvalitet, der stemninger og toneleier får henge fritt, nærmest i løse lufta. Nettopp disse kvalitetene er det som gjør at vi har forespurt akkurat Maridalen om å tematisere sommeren. Avslappede og meditative tonebilder lar humla suse, skuldrene senkes, tiden strekker seg ut. Blåseinstrumentene skaper bølgende duvinger og bruken av mye luft i ansatsen gir et innslag av en mild sommerbris i låtene.

Maridalen - Klikk for stort bilete


Om Maridalen
Jazztrioen Maridalen henter navnet sitt fra det naturskjønne dalføret like nord for Oslo sentrum og består av Anders Hefre (saksofon, klarinett), Jonas Kilmork Vemøy (trompet) og Andreas Rødland Haga (kontrabass). Trioen gav ut sitt debutalbum «Maridalen» i 2021 og oppfølgeralbumet «Bortenfor» i 2022 som begge ble spilt inn i den gamle trekirka i Maridalen. Albumene er utgitt på Jazzland Recordings og har høstet svært gode kritikker både nasjonalt og internasjonalt. Aftenposten plasserte debutalbumet på lista over «Årets beste norske», mens engelske Mojo Magazine plasserte den på «Jazz albums of the Year». Oppfølgeralbumet ble også utropt på listen over «De beste jazzplatene 2022» i Dagsavisen. Utgivelsene har resultert i stor konsertvirksomhet i inn- og utland.