Nyheter

Hedvig Mollestad Trio rocker Foajeen

Skrevet den .

Under stor takhøyde kan Hedvig Mollestad Trio blåse fletta av publikum 8. mars.mollestad

Tekst: Ingeborg Refsnes

Kritikerne er ferdig med å lete etter navnelapper til musikken til Hedvig Mollestad trio. Om det er jazz, rock eller noe skliende der imellom, hylles trioen ganske enkelt for å være et musikalsk mesterverk.

- Vi har kanskje landet en større aksept for det vi holder på med sjangermessig, sier Hedvig selv.

Når trioen kommer til Foajeen på selveste kvinnedagen 8. mars, er det med nytt materiale fra den bejublede platen «Smells funny». Da er det to og et halvt år siden Hedvig sist var i byen med trioen sin, under Høstscena i 2016.

- Det er for ille, Ålesund er jo MIN by, sier Hedvig, før vi trøster henne med at hun tross alt leverte en fantastisk storm av et bestillingsverk til vårt 20 års jubileum i Parken kulturhus sist høst. Med en annen besetning enn trioen, overbeviste Hedvig såpass at kulturhusleder Hans Pareliussen mente konserten var noe av det heftigste og ypperste som noensinne er spilt i Storsalen. Nå er han glad de er tilbake:

 - Vår intensjon med den nye scenen i Foajeen er nettopp å utvide vårt sjangerrepertoar, sier Pareliussen.

KJØP BILLETT

Komponist på turné

Hedvig er på telefon fra  Østlandet, på bussen på vei til øving. Hun har akkurat gitt intervju til en annen journalist, det koker rundt artisten som er på turné, samtidig som hun er i innspurten av bestillingsverket til Vossajazz.

- Hvordan er det å være på en utadvendt turné, samtidig som du driver med introvert komposisjon? 

- Å være på turné er en viktig del av min skapende puls. Man forflytter seg, og i dette ligger det en perspektivåpning i hodet som trigger en del uttrykksmessige behov som ligger der.

Hedvig har et fascinerende presist språk for det hun jobber med. Et resultat av at hun uforstyrret i mer enn ti år etter at hun hun var ferdig med sin musikkutdannelse, har jobbet profesjonelt som musiker. Dette har gitt uttelling. Hedvig regnes for å være blant de mest innovative og grensesprengende gitarister vi har i dag, også utenlandsk presse signerer denne karakteristikken.

Fokus

Det er ikke bare de tekniske ferdighetene som trekkes fram av kritikere og lyttere, men også hennes lekenhet. 

- Hva har gitt deg fokus til å arbeide så konsentrert og med slik selvsikkerhet alle disse årene?

-Trioen er helt klart en avgjort stor del av det. At jeg tok fatt i de rette menneskene å spille sammen med, sier Hedvig som startet trioen for over ti år siden. Det er et heftig ekteskap for tre, men trioen har landet plate etter plate, turné etter turné. Trioens siste plate «Smells Funny» er resultat av særlig sterke individuelle prestasjoner, som spiller sammen til en større enhet. At de tre har spilt over så lang tid, vært i en felles prosess, er godt hørbart på plata og også det kritikerne trekker fram. Det er Hedvig som har ledelsen, åpenbart, men de andre musikerne oppleves som selve videreførelsen, som overskuddet, som en slags kroppsliggjøring av det som Hedvig ytterligere har å gi verden.

- Periodene våre i studio er de tøffeste som trio. Vi terper noe så helt enormt for å få alt til å gå fra bra til kjempebra. Men vi kommer oss gjennom gang etter gang, sier Ålesunds-kvinnen, som understreker at priser og arbeidsstipend har vært helt avgjørende for henne i viktige faser av karrieren.                                                                                                                               

- Det har vært perioder hvor jeg har hatt skrøpelig økonomi, men jeg har faktisk aldri noen sinne vurdert å holde på med noe annet, sier Hedvig Mollestad.