• Hjem
  • Nyheter
  • Byttet ut verdensscener, fikk Ålesund igjen

Byttet ut verdensscener, fikk Ålesund igjen

Kammermusikk med Samuel Skrede og Ai-Ling ChiuLivets kuriøse manøvre har ført fiolinisten som for ti år siden var klar for verdens største konsertscener, til Samuel Skrede og Ålesund. Slik har byen vår fått en av landets mest spennende kammermusikkfestivaler.

Av: Ingebord Refsnes

-I have to keep my promise, sier kunstnerisk leder for Kammermusikkfestivalen Ai-Ling Chiu.

Den taiwanske stjernefiolinisten stråler sammen med sin ektemann og samarbeidspartner Samuel Skrede. Hun forteller på flytende Ålesunds-dialekt om sin lidenskap for å løfte klassisk musikk til noe som angår flere. Når engasjementet i samtalen øker, faller noen setninger på engelsk. Ved hjelp av livets snodige og kuriøse manøvre har fiolinisten som for ti år siden var klar for verdens største konsertscener, havnet i Ålesund. Sånn går det når du som ny fiolinist i Bergens prestisjetunge filharmoniorkester, forelsker deg i en bergenser som får seg jobb i Ålesund.

Fulgte kjærligheten

-Det var veldig mye tenking. Jeg sa først nei. Jeg våget ikke gi opp alt. Følge etter ham til Ålesund. Jeg var i et fantastisk orkester i Bergen, sier Ai-Ling Chiu om tiden etter at hun hadde møtt Samuel Skrede, mannen hun i dag er gift med. Mannen som kapret ett av de fire setene i Ålesunds strykekvartett. Da det var ledig en ny stilling som fiolinist, fikk ikke Ai-Ling Chiu seg til å søke.

- Jeg var ung. Hadde forlatt familien min og Taiwan for noe større. Jeg ville spille med de aller beste. Jeg ville videre ut i verden, sier Chiu, som etter få måneder i et avstandsforhold angret seg. Det kan Ålesund by være glad for. Skjebnen ville det slik at fioliniststillingen ble utlyst på ny. Ling kom til Ålesund forelsket, og med store ambisjoner.

Stipend til konsertfiolin

Tilbake i 2009: Det er 17.mai og konsert i Parken kulturhus. Banksjef i Sparebanken Møre, Ole André Kjerstad , entrer scenen med en konvolutt. Ai-Ling Chiu har skrevet en lang søknad til Gnist-prisen. Hun har skildret sitt ønske om å løfte interessen for klassisk musikk i Ålesund. Hun har beskrevet et brennende ønske om en ny konsertfiolin. Nå er hun full av inntrykk etter Norges nasjonaldag. Hun tenker ikke et sekund på at banken skal vie en utenlandsk jente oppmerksomhet.

«Vi i Sparebanken Møre har tro på at Ai-Ling Chiu kan tilføre det lokale musikklivet inspirasjon, kompetanse og høy musikalsk kvalitet» sier banksjefen der fra scenen. 10 år etter får Ai-Ling Chiu fortsatt tårer i øynene når hun forteller om det.

- Jeg må holde mitt løfte. Kammermusikkfestivalen har vært min måte å gi tilbake til Ålesund, sier AI-Ling Chiu, før vi vandrer inn i en fin samtale om å skape det livet en ønsker seg. Også på små steder hvor det ikke er umiddelbart tilbud om scener hvor en like selvsagt kan drive seg selv og andre fremover.

Høyt nivå

- Vi kan drive med musikk på meget høyt nivå selv om vi bor i en mindre by. Dette rommet skaper vi selv, sier ekteparet, som sammen med resten av Ålesund strykekvartett, altså ytterligere to musikere, for tiende året inviterer til det de kaller en vennefest.Chambermusic – det er å få venner til å sette seg sammen og spille, sier de to medlemmene av kvartetten, selve kremen av klassiske utøvere i Ålesund.

Det sitter mange andre dyktige musikere i byen og rundt om i vår region, korrigerer Samuel Skrede. Han er like engasjert som kona i å dra inn lokale krefter. Gi musikere en scene å skinne på.

Leter etter appell

- Vi prøver å finne artister som har bred appell og som leverer særlig høy kvalitet. Når vi setter dette sammen med lokale artister, ser vi at vi får til noe veldig flott, sier de to. De minnes oppstarten av festivalen da de huset nær alle de tilreisende i egen loftsleilighet i Ålesund.

- Charlie Siem har fortalt oss om gullkantede minner fra året da han var festivalens hovedgjest, sier Skrede.

I år inviterer de Ingrid Olava til konsert på Terminalen. Mari Maurstad blir med både på Avholdshjemmet, i Ålesund Kirke og til oss i Foajeen. De inviterer både på Lykke og Hygge. Det siste hos oss i et kammermusikalsk nachspiel i Foajeen.

Sjekk ut hele det spenstige programmet til Ålesund Kammermusikkfestival 2019

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp