Nyheter

Lege uten grenser

BerglandÅ være lege er en ting. Å være komiker noe helt annet. Å være begge deler kan utnyttes grenseløst.

– Hehe. Ja, spesielt når du som komiker er mest kjent som Dr. Bergland. Det er jo engod salgsplakat. Men hva jeg identifiserer meg mest med? Nei, det kommer an på om jeg står på scenen eller er på legekontoret. I komikermiljøet er jeg han rare legen, og i legemiljøet han rare som er komiker. Det gir meg en følelse av å aldri passe helt inn, forteller Jonas Kinge Bergland (40).

Om sjenanse

– Jeg ville neppe stått på en scene uten et år på folkehøgskolen. Jeg var introvert, sjenert og ville helst ikke være synlig før jeg sakte, men sikkert fant han ut at jeg likte å ha et publikum. Det begynte med de obligatoriske morgensamlingene på folkehøgskolen hvor hver elev minst to ganger måtte presentere et tema. Jonas endte opp med å ha syv morgenmøter med absurd humor. Det første som en ren parodi på de som forsøkte å være seriøse. Han fikk medelever til å le.

Om medisin

– Jeg hadde ingen plan, men satte medisin øverst siden det var vanskeligst å komme inn på. Jeg tenkte at studiet var så langt at jeg fikk god til å finne ut om jeg likte det, forteller Jonas med et smil om den litt tilfeldige veien inn i legeyrket.

Om komikeren

Han ble med en kompis på en stand-up kveld for nybegynnere. Jonas tenkte at det de gjør på scenen kan også jeg gjøre - og gjorde det. Resten er historie. Han vant komiprisen i 2012. Aftenposten trillet en sekser på han siste forestilling Dr. Bergland bryter taushetsplikten. En sykt morsom forestilling du kan se i Ålesund og på Parken kulturhus 23.februar.

Om ord for ord

– Den første tiden på scenen tok jeg mye på sparket. Manus var kun noen stikkord og det ble et par reale nedturer. Etter hvert begynte jeg å jobbe mer med tekstene mine. Masse flikking og flytting. Jeg oppdaget at en god vits kunne bli dårlig hvis den ble feil fortalt. Men også at en dårlig vits kan bli god hvis den er godt fortalt. Det er hårfine marginer, sier Jonas. Etter å ha testet ut materiale på venner, skriver han ned det som funker ord for ord. Han utstråler masse trygghet på scenen, og mener det kan forklares med et detaljert manus.

Om veien videre

– Hvis livet mitt ikke er helt annerledes enn det er nå, så blir det antakeligvis leger uten grenser og utlandet om ikke så veldig lenge. Jeg har søkt og vært på infomøter, og skal lære meg fransk. Det handler om en kombinasjon av eventyrlyst og medmenneskelighet som jeg ønsker å prøve ut, forteller Jonas som gleder seg stort til Ålesund og Parken kulturhus.

Forestillingen "Lege uten grenser" spilles 23. februar kl. 19. 00 og kl 21.00

 

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp

Børsen

Lorkenesg. 2 (Arbeideren)

Åpningstid:
Mandag - fredag kl  09 - 15